Villavirta-paidat

Villavirta-villapaitamallisto on suunniteltu ja toteutettu opetusmallistoksi. Mallistossa on paitoja helpoista neuletekniikoista haastavampiin. Ratkaisuja on mahdollista toteuttaa tarkemmin syksyllä Vaasa-opistossa, "Silmukka silmukalta"-neulontakurssilla. Ilmoittautuminen elokuun loppupuolella Vaasa-Opistoon.

Villapaitakokoelma kattaa 15 erilaista mallia, joissa on hyödynnetty perinteisiä neulestruktuureja nykyaikaiseen kaavoitukseen. Materiaaleina on pääasiassa käytetty helposti saatavia "markettilankoja", mutta myös muita lankamerkkejä. Tavoitteena "helppoihin" materiaaleihin oli kätevä saatavuus ja matala kynnys neulomisinnostukseen.

Kaavoitusratkaisuina Villavirta-malleissa on yksinkertaisia, "laatikko" -kaavoituksia alottelijoiden neulomiseen. Raglan sekä kaarrokeratkaisut edellyttävät hiean enemmän laskemista ja tarkkuutta mallin noudattamisessa. Myös sovelluksia hihianistutuksen ratkaisuissa löytyy.

(Päiv. 8. 9. 08.m.t.)

Lyhde (-Kohoneule, 7-veljestä langasta)

Villavirta-villapaitojen malleista ensimmäinen, Lyhde-paita ja sen ohje on julkaistu NOVITA-lehden Kevät 2008 lehdessä. Lyhde-paidan ohje löytyy sarjottuna l. kolmeen kokoon ohjeistettuna Novitan nettisivulta. Aihe Lyhteeseen nousee Vaasan vaakunasta, jossa "vaakunamuodon", punaisella pohjalla on viljalyhteen kuva. Lyhde neuleen suunnittelu alkoi neulekilpailuun osallistumisella (Vaasa 400v-neule)vuonna 2006. Lyhde-paidassa on hyödynnetty oikean ja nurjansilmukan lisäksi silmukan siirtoja sekä ns. "smokkipoimuja" (=lyhteen siteet). Villapidassa ole tavoitellut rouheata, luonnollista ja rentoa tunnelmaa. valinta 7-veljeslangan nutria väristä tuo hyvin esiin kohokuvion struktuurin, valon ja varjon. Lyhdekuviota olen soveltanut myös toisessa malliston villapaidassa, "Jääkärin morsiamessa" (Ks. kuva-albumi).

(päiv. 11.9.08. mtu)