Lankatöiden kurssit Vaasa-opistossa 2012 - 13. "Neulo näppärästi" ja "Virkkaa"-kursseista on kurssiesite

Kurssi "Neulo ja virkkaa" syksyllä 2011 ja keväällä 2012.

Neulo ja virkkaa -kurssi alkoi 13. 9. klo 18. Vaasa-Opiston 3. krs:ssa, 313:ssa

Tiistain 13. 9. ohjelmaa:

Kurssi aloitettiin yhteisellä suunnittelulla syksyn ohjelmasta. Tulossa on ainakin neulomisen perusteita. Sukkapuikot ja lanka saivat jo vauhtia.

Syksyn aikataulusta ja sisällöstä sovittiin seuraavaa:

27.9. Virkkauksen perusasioita ja Isoäidinneliö. Otetaan hiukan myös sukanneulomisen juttuja.

11. 10. Neulonta: sukan neulomisen monet muodot ja mallit

25. 10. Virkkaus: Puikko- eli varrasvirkkausta. Välineet: lankaa, esim. Novitan nallea, virkkuukoukku 2,5 sekä paksu "varras"= pitkä neulepuikko koko 15mm. - 25mm. Huom! ruotsiksi "Papegoijavirkning", jos etsit tuosta tietoa lankakaupasta tai netistäpuikkovirkkaus-1.jpg

 

 

 

8. 11. Neulontaa: Dominoneuledomino.jpg

 

 

 

 

22. 11. Virkkaus: Salomonin solmu.

 

  • Lapasen ohjeita:

Tässä Yhteishyvästä helpot lapaset 

Peruslapanen Novitan tapaan

Lapasia ja muitakin kivoja asusteita tarjoaa verkkolehti Ulla ja suomalaisten tekstiilityöopettajien ylläpitämä Käspaikka .

 

 

 

 

Kurssit Vaasa-opistossa 2010 - 11.

Korsnäsin villapaita -kurssi alkaa keskiviikkona, 6. 10. klo. 18 - 20.30. Vaasa-Opiston Toiska (315) luokassa. Kurssi kokoontuu joka toinen viikko sekä syys- että kevätlukukaudella (6. 10.. - 8. 12. 2010. ja 12. 1. - 23.3. 2011.)

Ensimmäisellä kokoontumisella tutustutaan tähän länsisuomalaiseen, tekstiilihistoriallisesti merkittävään lankatyöhön kuvin ja tekstein eri lähdemateriaalista sekä valmiista villapaidasta hypistellen. Paidan valmistusta suunnitellaan: tutustutaan materiaaliin, väreihint ja tekniikoihin. Tavoitteena on myös ottaa tuntumaa kirjovirkkauksen tekniikkaan, joka on oleellinen osa Korsnäsin villapaidan valmistamista. Ensimmäisellä kerralla suunnitellaan tehtävän villapaidan kokoa ja materiaalin hankintaa.

Ensimmäiselle kokoontumiskerralle voi ottaa mukaan ohutta villalankaa esim. Pirkanmaan kotityön ohutta Pirkka-lankaa tai Novitan Floricaa ja 2 tai 2,5:n virkkukoukku. Kirjovirkkaamisen kokeilemiseksi sopivat myös muut samanvahvuiset villalangat(Pirtin kehräämön Karsta- tai Kampalanka, tai soveltavasti Sandnesin Sisu=huom! sekoitteena 25% pa:a!). Myös 2 - 2,5 :n neulepuikoilla(pyörö tai kokeiluun sukkapuikot) voi aloitella oman mallitilkun valmistamista.

Kolme erilaista Korsnäsin villapaidan mallia ohjeineen löytyy kirjasta "Koreaa virkkaamalla".(Luutonen, M, Bäckman.A-M, Bäckman. G. 2003. Österbottens hantverk rf.) Kirjaa on saatavana Loftetista .(Kurssille ilmoittautuneille 10% alennus: mainitse kassalla!)

Erinomainen tietopaketti ja verkkolähde Korsnäsin villapaidasta löytyy Käsityömuseon sivuilta => Craftmuseum (M. Luutonen)

Tervetuloa!

 

Lankatekniikat (virkkaaminen ja neulominen)

tiistaisin, klo. 18. - 20.30. lk. 315.

Syysherkkuja on nyt lupa kerätä voimaksi pitkään, pimenevään syksyyn. Vaasa-Opiston "Lankatekniikat"-kurssi käynnistyi viime vk:lla 37, tiistaina ja jatkuu aina tiistaisin klo. 18. - 20. 30. Opiston 3. krs. 315 lk:ssa. Joukossa on nyt 8 erilaista tikkuajaa, mutta mukaan mahtuu vielä ystävä ja kylätuttu. Tervetuloa mukavaan seuraan!

Ensi vk:lla 38. Katsellaan ja kokeillaan virkkaamisen perusasioita ja -silmukoita. Lisäksi "yleisön pyynnöstä" orientoidutaan lapas- ja sukkakauteen ottamalla näppituntumaa kirjoneuleen neulomiseen. Sen kokeilemiseen sopivat ohuet villalangat, kuten Sisu tai ohut Pirkkalanka. Puikot 2,5 - 3.

Viikolla 39, tiistaina 28.9. Kerrataan neulomisen perusteista silmukoiden lisäämistä, kaventamista ja päättelyä. Kirjoneulomisesta on esimerkki ja linkkivinkki "ranskalaisen kantapään sukan ohjeeseen".

t.mirja

 

Tervetuloa!