Pärvöötystä

Aloittamisen sietämätön rimakauhu

Share |

Lauantai 29.8.2009 klo 22:51 - mtu


Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Ja Jussi sanoi: ”Mieleni minun tekevi…”. Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava …uusi Alku. Jo joutui armas Alku.

Mikä on, kun lähtemisen hetki koittaa ja kyyti odottaa, valtaa hillitön tarve tehdä vielä yksi asia: kastella kukat, ojentaa verhot tai tyhjentää tiskien kuivauskaappi. Tai kun allakka ja pää täyttyvät tekemättömistä töistä ja projektien dead linesta, iskee vimmattu inspis siivota vaatehuone tai järjestää vanhat valokuvat albumeihin. Uuden aloittamisen sietämätön rimakauhu on henkisen kantin aikalisä muutoksen edessä.

Alku on vaikea. Alku on ennen loppua. Alku on lopun toinen puoli, ei sen vastakohta. Alkuun on matkaa. Alku vie aikaa ja se on kivinen. Kaikki alut eivät jatku pitkään. On hyviä ja huonoja, hitaita ja nopeita alkuja. Jotkut alut ovat ohuita ja pyristelevät eteenpäin henkitoreissaan. Sitten on alkuja, jotka sujuvat itsestään. Kaikkien alkujen ei ole tarkoitus kestää. Vain vahvat alut ovat tarkoitettuja jatkumaan. Tarvitaan monta harjoitus-alkua, jotta virallinen Alku voi kehittyä. On peräkkäisiä, lomittaisia ja yhtaikasia alkuja. On alun alkuja.

Merkittäviä alkuja ovat ihmisen syntymä, ensimmäiset hampaat ja askeleet. Valtion alku on itsenäistyminen ja kansalliseepoksen alku piilee Sotka-linnussa. Maanantai aloittaa viikon ja syksy uuden lukukauden kouluissa. Hymy on vuorovaikutuksen alku. Langanpää on neuleen alku. Pihtiote on kädentaidon alku.

 Alussa on toivoa, mutta silti aloittaminen herättää levottomuutta niin, että sen haluaisi olevan lopussa. Alku pistää perhoset vatsassa pörräämään ja veren kohisemaan korvissa. Alku on höttöä jalkojen alla ja vellovaa vettä. Alku on sukellusta syvyyksiin ilman happisäiliötä. Alku kivistää ja koettelee.  Alku on adrenaliinia.

Alku on välttämätön ”silta kahden mantereen” välissä: vanhan Rutiinin ja uuden ...? Mikä on rutiinin, toiston ja tottumuksen vastakohta? Yritys vai yllätys? Kertaheitto vai sohaisu? Summamutikka vai sattuma? Oivallus vai toivomus? Opettelu vai kokeilu?

Mitä on ihminen ilman lukuisia alkamisia?

J.K.” Maata meren alla”, Emma Salokoski.

Avainsanat: aloitukset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini