Pärvöötystä

Keskeneräisyyden onni

Share |

Maanantai 12.8.2013 - mtu


"Epävarmuudessa asuu viisaus" kirjoittaa Ajattelun ammattilainen. Hänen blogikirjoituksensa kertoo elämän hallinnasta ja sen haasteesta...tai oikeastaan elämän hallitsemattomuudesta. Se kehoittaa harjoittamaan taitoa päästää irti asioista , joihin ei voi vaikuttaa. Näin minä kirjoituksen luin.

Ajattelua "onnesta" ja sen tavoittelusta voisi viitata myös sanontaan "Mikäs hätä tässä, valmiissa maailmassa on!". Hätää ja kiirusta on joka ihmisellä riittämiin omasta takaa ja ulkoa annettuna. Mikä mahdoton ajatus meihin on saatu istutettua, että "Joku" muka tietäis, mitä me kaikella touhulla ja työllä tavoittelemme tai saavutamme tällä kiiruulla valmiin tavoittelulla. EI VARMASTI TIEDÄ! Me annamme kaikenlaisten keskeneräisten asioiden painaa mieltä ja hidastaa arjen pyörittämistä. Otamme mukisematta vastaan ajattelemattomiakin töitä. Onkohan "Joku" mitannut aikaa ja siihen määrättyä tehtävää, että sen suorittaminen valmiiksi on tosiaan mahdollista. Tuskin sellaista Röllimaailman Vaakamestaria on todellisuudessa (ainakaan työelämässä) olemassa! Tekemättömät "Valmiit työt" ja aika eivät ole synkronissa!

Keskeneräiset työt ovat siis enemmän todennäköisempiä, kuin valmiit. Työt ovat aloituksia kohti jotakin. Keskeneräisyys tekee töistä aloituksien verkon, se ei hävitä niitä.  Ryhdymme töihin kohti jotakin, jonka ajattelemme olevan tarpeellista, tuottavaa tai hyvää. Kotityöt ovat useinmiten tarpeellisia. Ansiotyön ainakin toivoisi olevan tuottavaa (kerran kuukaudessa). ..mut mikä työ on tavoitteellisesti "hyvää"?! vai voisiko tuo ALOITUSTEN VERKKO olla se "hyvä tavoite" tekemiselle? se, että hakee suuntia, tavoitteita ja mielekkäitä tarkoituksia saattaa olla SE HYVÄ. 

Voiko kukaan väittää, että valmis työ, väkisin tehty tai kiiruulla tehty työ HYVÄÄ? Onko yksi VALMIS parempi kuin pussillen KESKENERÄISIÄ? Ei ainakaan käsitöissä.intarsia_takaa.jpg

Käden töihin sisältyy aina ajatuksia henkilöstä, huolenpidosta ja hyvän mielen tuottamisesta. Käden töissä on aina läsnä OLO. Siis läsnäolo. Läsnäolo sitoutuu tekijään, työstettävään materiaaliin tai tarvikkeeseen sekä vastaanottajaan. Käden töissä on aina sisällä AIKA: tekemisen hetket, antamisen hetki ja käyttämisen hetket. Vaikka käden työstä jäisi joku hetki "valmiiseen" pois, on se työ-ajatus-hyvä kuitenkin olemassa jo. Sen voi jättää KESKENERÄISEKSI tai tehdä valmiiksi, jos AIKA (ja Vaakamestari) suo.

Ps. Vanha, mutta paranee vaan : Sting, Fragile

Keskeneräisyyden Onnea voi tulla harjoittamaan myös yhdessä! Ks. Vaasa-Opiston Käsityöklinikan kurssit

 

Avainsanat: elämän hallinta, elämän hallitsemattomuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini