Pärvöötystä

Karvan verran Valtaa

Sunnuntai 7.3.2010 klo 15:57 - mtu

Pitkät hiukset ovat aina olleet vahvan itsetunnon ja vallan symboli. Ainakaan nainen ei ole oikea Nainen ilman pitkiä hiuksia, uskotellaan mainoksissa. Myös miehet ovat koukutettuna yhä enemmän tähän ”Karvan valtaan”. Joka toinen tv-mainos esittelee ”karvojenpalvonnan” tuotteita leijonaharjan kasvattamiseksi ja joka toinen viettelevän katseen loihtimiseksi kutrien taustalle. Karvan valtaa vahvistavat lukuisat amerikkalaista alkuperää olevat elokuvat ja muut tuotteet (Onko lyhyttukaisia Barbeja olemassa?). Rockstarat  ja muu julkkistuotanto on karvan valtaa. ..vai mitä muuta edustavat hevi-letit, platina-blondi-salarakkaat taikka muut partapatsaat?! Naisethan suorastaan identifioidaan hiusten värin mukaan: blondi, brunette vai punapää? Miten ihmeessä karvan ympärille on päässyt kehkeytymään maagisuutta, addiktoivaa, huokuvaa valtaa?

Tässä ”pääasiassa” on naiset saatu valjastettua karva-hegemonian piiriin aika helposti. ”Kun päässäsi hulmuaa valtaisa, kiiltävä kiharaparvi, olet valtiatar”. ”Hallitse hiuksesi, valloita muut!”, ”Kiharra  ja olet Carmen-Grazy-Baby!”. Shampoita, hoitoaineita, suihkeita, lakkoja, geelejä, kuituvahoja, massoja ja tuoksutuotteita on tarjolla hyllymetreittäin tuon valtaelementin ylläpitämiseksi. Koneita on kehitetty karvojen poistoon, muotoiluun, trimmaukseen, kihartamiseen, suoristamiseen ja kreppaamiseen. Karvat vaativat valtavan työn ja tuskan (=kärsimyksen): hoida, harjaa, huolla, kiillota, kiharra ja suojaa. Kärsi, kärsi, kauneimman kruunun saat!

En ole koskaan oikeen ymmärtänyt Pitkien-hiuksien-hegemoniaa. Omat pääjouheni ovat sen verran vankkaa tekoa, että lyhyt ja ytimekäs (Jukola-tyylinen)leikkaus-kampaus on ollut aina ainut siedettävä ratkaisu karvan vallalle. Luonnollisesti jälkikasvu on tässäkin asiassa täysin vastakkaista mieltä. Pitkät ja hartaasti laitetut hiukset ovat nuoren naisen pääoma no. 1. Siksi karvakylläiseen elämään tottuminen on ollut välttämätön pakko. Kauniit ovat hiukset harjattuina, muotoiltuina ja käärittyinä sievälle sykerölle…mutta niiden vaatima aineisto, laitteisto ja väistämätön "ylijäämä tai hajasijoittelu" ovat se osa, jota vastaan edelleenkin taistelen: hiukset kylpyhuoneen lavuaarissa, uimahallin laineilla taikka soppalautasella saavat kaiken muun kehon karvoituksen nousemaan vastarintaan.

Niin..se ”muu karvoitus” vahvistaa hiuskarvojen vallan voittokulkua. Muu karvoitus ihmisellä on hyvin säädeltyä myös. ”Joissakin” paikoissa tulee olla karvaa, jossakin ei ehdottomasti saa olla karvaa. Naisten ja miesten karvoituksen määrä ja suhde tulee olla erilainen ja eri paikoissa. Ja jos sinulla vahingossakin (=luonnollisesti)on karvaa väärassä paikassa näkyvillä, olet huolimaton, epäviehättävä ja ruokoton. Karvan julkisessa vallankäytössä on olemassa kaksi valtapuoluetta: Karvaiset ja Karvattomat. Ellet kuulu kumpaakaan, olet oppositiossa: Vallaton.

Eläinten karvatkaan eivät jää ihmisen Karva-vallan ulkopuolelle. Turkiksia on aikojen alusta käytetty kehon suojana säätä vastaan. ”Koivistolainen” karvareuhka oli suorastaan kultti-päähine Suomessa agraariyhteiskunnan aikoihin. Nykyään eläinkarvojen käyttämisestä tai sen vastustamisesta on sukeutunut miltei uskontoon verrattava, fundamentaalinen ideologia. Vaikka eläinten karvoitusta ei enää ”uskalla” kevyin perustein julkisesti käyttää, niihin liittyvät symboliset voimat ovat pontena miehille suunnatuissa tuotteissa. Eipä ole montaa auto-, partavesi- tai konemainosta, joka ei käyttäisi hyväkseen ”eläimellistä voimaa”, ”gepardin ketteryyttä” taikka ”viidakon valtias”-tyyppisiä sloganeita, houkuttaakseen maskuliinisuutta janoavat ostajansa pyydykseen.

…ja miksei: onhan se naisihmisen mieltäkohentava näky: (hieman) karvaiset Remontti-Reiskan käsivarret touhuamassa miesten töitä.  Toisaalta…tämä karva-avaruuden tulkitseminen vaatii jo melkein kvanttifysiikkaa muistuttavaa tiedettä ja omia lakejansa. Olkoon tämä avaus tähän tärkeään, inhimilliseen paradigmaan: (Karvalaki 1.)Pakovoiman ja vetovoiman erotus mitataan millimetreissä. Vastakohtien olemassaolo on sukupuolisuuden perusedellytys.. Jos miehen paidan kaula-aukko on millinkin liikaa avonainen taikka rintakarvoitusta liiaksi näkyvissä, saa se naisessa aikaan enemmän ”pakovoimaa kuin vetovoimaa”.

Kaikenmaailman tekstiilikäsityötä ilokseen harrastavat, ammatiltaan käsityöläiset ja kädentaidon opettajat ovat Karva-vallan ytimessä. Mitäs muuta nuo näppäräsormiset neulojat ja ompelijat käsissään muotoilevat, elleivät luonnollisia taikka synteettisiä karvoja!? He hallitsevat karvoja sekä määrällisesti ja laadullisesti. Vaikka lyhyiksi trimmatut hiuskarvat olisivatkin useimman suomalaisen kässäopen mieleen, ei se tarkoita karvatonta omaa elämää. Niinpä argumentoiden...(Karvalaki 2.) Elämässä karvojen määrä on aina sama: jos ihmisellä on lyhyet hiukset taikka muuten säätelee vahvasti kehonsa karvoitusta, tilastollisesti otos viittaa naissukupuoleen, joten hän käyttää karvoista käsinvalmistettuja pukimia ja asusteita. Tai, jos valtaa haluavalla on henkinen kapasitetti hakusessa, saa sitä todennäköisesti lisää karvaa kasvattamalla tai korvaamalla näkyvissä oleviin kehon osiin. (Miksi muuten nuoriso istuu koululuokissa pipot päässä?)

Viimevuosikymmen on ollut kommunikaation vahvaa korostamista niin yksityisessä, arjesta selviytymisessä kuin yhteisöllisissä, työelämän perustaidoissa. Kun suomalainen kommunikaation lippulaiva hiukka keinuu maailman sähköisen viestinnän vesillä, ovat alkukantaiset tarpeet ja taidot nousemassa arvoon arvaamattomaan. Viestimien näpyttely on tuntoaistiin perustuva haptinen kokemus. ..siitä johtopäätös, että:(Karvalaki 3.) Karva on kommunikaation perusyksikkö. Uusimman mallin kommunikaattori taikka utramodernein kännykkä EI voisi tehokkaammin vedota (tai edistää kommunikaatiota) Naiseen ja aiheuttaa positiivista sähköä, kuin Karva!..tai siis aamuraikkaan Miehen parransänki naisen karvatonta poskea vasten. Tämä darwinistinen takauma (kongnitiivinen, feminiininen flash-rewind), muisto alkuajoilta on haptisten kokemusten alku ja kommunikaation pienin yksikkö. "Karva - connecting people!" Se voi olla alku monelle psyykkiselle ja fyysiselle toiminnalle. Ja se on : Karvan verran valtaa.(mtu 7. 3. 10.)

J.K. 

Hyvin, hyvin Haptista Naistenpäivää (8. 3.) kaikille, karvattomille ja karvaisille!

Eläköön vastakohdat!

October & April: Rasmus ft. Anette Olzon

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuolisuus, haptisuus, käden taidot