Pärvöötystä

Täti-valmius

Perjantai 25.12.2009 klo 21:17 - mtu

Tässä sukupuuttoon kuolevien ”valmiiden asioiden” maailmassa ei ole helppoa olla “pieni ihminen”. Vaikka kuinka kerrytät työkokemustasi muuttuvien tavoitteiden koulutusinstassissa ja perus-, lisä- ja täydennyskoulutat itseäsi työpaikan sisäisissä ja ulkoisissa tilaisuuksissa; uusissa asioissa ja monenmuotoisilla välineillä, saat kuitenkin tuntea olevasi ”liian hidas, tekeväsi väärin tai jopa epäolennaisia asioita. Kuinka kummassa ”parhaassa työiässä, hyvässä kokemuksella ja kohtuullisella asenteella voi olla näin …sivussa ja ”vanha” olo?? Ja useasti. Vai onko se nykyään työelämän tarkoitus: saada työntekijät tuntemaan itsensä riittämättömiksi ja huonoiksi?

Karmaiseva työelämän jauhama fraasi on ”valmius”: koulutusvalmiudet, osaamisvalmiudet, oppimisvalmiudet, jne. Työvoiman tulisi olla kuin joukko tiedoilla ladattuja, käskystä toimivia Valmiusjoukkoja, kyborgeja, jotka mukisematta tottelevat linjalta ammuttuja komentoja; älä ajattele, niin pääset vähemmällä. On välttämätöntä ”kieltäytyä imeytymästä velvoitteista” kaikkeen ja kaikkialla. Ryhdytään antamaan inhimillisyydelle tekohengitystä. On terapeuttista kaivaa esiin asiota, jotka tulevat valmiiksi. Pyykkit tulevat pestyksi, pullat paistuvat kypsiksiksi ja lapanen neulotaan valmiiksi.

Yhdessä asiassa voi olla varma ja ylpeänä Valmis. Kun omaa lasta on kasvattanut vuosia ja seilannut lapsen teinimyrskyjä jo useita, alkaa ”Tätiys” olla pakostakin ytimissä ja häpeilemättömän valmis olotila. Tätiyttä eivät uhkaa ”prosessointi tai  ulkoiset varustelutarpeet”. Tätiys kasvaa niin ihoon ja lihaksiin, että sitä voimaannuttamisen tunnetta ei kukaan voi horjuttaa. Tätiys tulee väistämättä kokemuksellisena tietona: tätä en enää jaksa/ymmärrä/siedä/ kykene tai halua.

Valmius levätä, sietää arkea, rauhoittua ja juhlistaa elämistä saattavat olla outoja taitoja, kun niitä niin kovin vähän kysellään cv:ssä tai työpaikan haussa. Lepo ja rauhoittuminen ovat kuitenkin kaiken toiminnan alku ja edellytys. Mielikuvitus, ideat ja oma ajattelu yleensäkin ovat mahdollisia vasta, kun ulkomaailma ja sen vaatimukset pystyy sulkemaan pois. Oman sisäisen äänen kuuleminen virittää voimia. Pyhäpäivät joulun tienolla ovat mahdollisuus. Mahdollisuus on olla siekailemattoman joutilas ja tehoton: poltella kynttilöitä ja suoristella matonhapsuja. Tarjoutuu mahdollisuus suoranaiseen ”tätiyteen”, =asioiden olotilaan, joka on vanhanaikaiseksi koettu ja vähempiarvoisena moitittu. Vaan ”tätiys” on taito, joka tulee jokaista vastaan ja ”se on otettava haltuun”…että on asioita, joihin ei ehdi, ei kiinnosta, ei jaksa ja ei enää ymmärrä. Tätiys on kehitysvaihe…tai pitkäaikainen, sisäinen joulu. Tätiys lähestyy: oletko valmiudessa?

Tätimäistä joulunaikaa!

Kullanhuuhtoja, Ismo Alanko

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elämänhallinta, lepo

Pärvötystä

Perjantai 12.9.2008 klo 10:53 - mtu

Kunnolla nukuttu yö lataa tehokkaasti ”luavat voimat liikkeelle” täyteen mittaansa. Sillä se on vähemmän tunnustettu totuus, että suurimmat innovaatiot ja luamislöyröt syntyy nukkuessa, levossa. Ihime juttu, mutta totta! Niin, jotta jos eilen vielä joku painiskeli syntymättömän nurjan silmukan kanssa taikka saamattoman siivouksen, niin tänään on asia jo kypsempi tapahtua. Ihminen turhan usein ponnisteloo ja yrittää epäonnistumisesta päästyäänki sinnillä sitä samaa asiaa uurestaan ja uurestaan samalla kiukulla. Kiiruulla kurottu on pian pärvöötetty! Parempi on, kaurapuuroo ja tärkeitä taitoja, hauruttaa hiljallensa ja hämmentää harvakseltaan. Niin o neulomis-luomisenki kanssa. Jos tahtoo, niin Käspaikka-sivulta voi vilikasta , miten joku muu on opetellu tikkuamaan. Siellä löytyy ohjeet sekä oikialla että vasemmalla kärellä tyyrääville: (http://www.kaspaikka.fi/neulonta/tekniikka-ja-rakenne/index.html )

Levosta, luamistyästä  ja muutenki hitaammasta tahrista kiinnostuneille kirjavinkki : Carl Honore: Slow. Elä hitaammin! Manifesti verkkaisen elämän puolesta (2006)Bazar. Siinä harjotusta: miten lukea kirja mahdollisimman hitaasti ja todella ajatuksella maistellen kirjoitusten sanomisia. Eikä se viälä, mutta miten siirtääs hitauren hianot tulokset omaan elämiseensä, toreksi työelämän tulostavoiteiren ylitte!? Taas löyty yks ireaali mun urakkaan.(mtu )

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lepo, luovuus